Chłodnictwo
Przechowywanie żywności o niskiej trwałości wiąże się z koniecznością stworzenia w lokalach gastronomicznych specjalnych magazynów chłodzonych. Zapasy łatwo psujące się deponowane są w komorach chłodniczych, czyli zespole pomieszczeń, w których warunki klimatyczne dostosowane są do wymagań konkretnych grup surowców. Ze względu na zakres temperatur, komory stosowane w gastronomii dzieli sie na chłodnicze (0 do 10oC) oraz komory mroźne (-5 do -25oC). W zależności od rodzaju i wielkości zakładu stosuje się komory stałe lub przenośne.
MUROWANE KOMORY CHŁODNICZE
Murowane komory chłodnicze mają postać zespołu pomieszczeń stanowiących trwałą część zaplecza magazynowego. Przestrzeń ta obejmuje: komory chłodnicze, komory mroźne, przedchłodnię oraz miejsce, w którym umieszczony jest agregat. Ściany pomieszczeń wymagają zastosowania odpowiedniej izolacji cieplnej oraz materiałów, które umożliwiają łatwe utrzymanie czystości wewnątrz komory.
PRZENOŚNE KOMORY CHŁODNICZE
W zakładach, w których z różnych względów nie jest możliwe wybudowanie stałych struktur, wybiera się rozwiązanieskładane, czyli przenośne komory chłodnicze. W zależności od przeznaczenia obiektów, utrzymuje się w nich temperaturę -25 do 0oC w komorach mroźnych lub 0 do 4oC w komorach chłodniczych. Komory przenośne mogą mięć postać szaf o powierzchni ok. 5m3 bądź całych pomieszczeń zajmujących nawet 50 m3. Ze względu na konstrukcję dzielimy je na komory składane z segmentowych płyt poliuretanowych oraz te montowane w całości.
LADY CHŁODNICZE
Lady to najpopularniejsze urządzenia chłodnicze wybierane do sklepów spożywczych na stoiska branżowe. Przeznaczone do przechowywania, ekspozycji i bezpośredniej sprzedaży wędlin, mięsa, artykułów nabiałowych i produktów garmażeryjnych. Można je stosować pojedynczo na stoiskach albo łączyć w ciągi w sklepach o większej powierzchni handlowej i w supermarketach. Lady chłodnicze marketowe dodatkowo posiadają zamykanie (przesłonka nocna), dzięki czemu produkty mogą pozostawać w ladach na czas zamknięcia sklepu. W ofercie nowoczesne, energooszczędne urządzenia renomowanych producentów wraz z gwarancją i serwisem.
Lada chłodnicza sklepowa (z szybą giętą lub prostą) przeznaczona jest to ekspozycji oraz przechowywania w odpowiedniej temperaturze różnego rodzaju prodLady chłodnicze (z szybą giętą i prostą)uktów spożywczych. Najczęściej chłodnicze lady sklepowe wykorzystywane są do wędlin, mięsa, nabiału, ryb oraz ciast.
WITRYNY CHŁODNICZE
Przeszklone witryny chłodnicze przeznaczone są do przechowywania i eleganckiej ekspozycji potraw oraz produktów spożywczych. Nowoczesne rozwiązania technologiczne, stylowe wzornictwo sprawiają, że witryna jest podstawowym urządzeniem chłodniczym w wielu sklepach, cukierniach, kawiarniach, restauracjach, dyskotekach, itp. W zależności od modelu, urządzenie posiada chłodzenie dynamiczne (nawiewowe) lub statyczne. Większość ekspozycyjnych witryn chłodniczych posiada chłodzenie nawiewowe. Dodatkowo niektóre wersje wyposażone są w kontrolę wilgotności co doskonale sprawdza się w przypadku ciast. Regulacja temperatury pozwala na utrzymywanie optymalnych przechowywania.